fejléckép

Orchideák

Csónakorchidea

Csónakorchidea (Cymbidium)

Aki eddig azt gondolta, hogy az orchideák nehezen tartható növények, annak meg kell ismerkednie a csónakorchideával. Gondozása csaknem olyan egyszerű, mint a cserepes növényeké általában.
Sok keresztezés
A nemesítők munkájának köszönhetően ma már több ezer hibrid közül választhatunk. Sok fajtával elsősorban vágott virágként találkozhatunk a virágüzletekben. Virágaik hetekig tartósak maradnak a vázában.

Kiváló cserepes növény
A csónakorchidea a természetben epifitaként, sziklákon és fákon vagy a réteken egyaránt előfordul. Cserépben nevelve szép gyökérzetet fejleszt. Egyáltalán nem viseli meg az életmódváltozás, gyorsan alkalmazkodik. Hamarosan úgy viselkedik, minta többi szobanövény.

Fantasztikus virágok
Sok hibrid virágszárain gyönyörű, egy-másfél méter hosszú, gyakran 25-30 virágból álló virágzat fejlődik. Még a Kínában vadon élő, 20-30 cm magas, pirosassárga virágú törpe csónakorchidea (C. pumilum) nemesítéséből származó törpe hibridek is gazdagon virágoznak, és gondozásuk is igen egyszerű.


A csónakorchidea egy éve

Növekedési időszak
A csónakorchidea növekedési időszaka nyárra esik. Ekkor sok energiára van szüksége, ezért öntözzük bőségesen, és pótoljuk rendszeresen a tápanyagokat. A legjobb, ha a szaküzletekben kapható különleges orchideatápoldattal végezzük a tápanyag-utánpótlást. A virágzást követően mérsékeltebben öntözzük, és egyáltalán ne trágyázzuk. Nyáron nyugodtan nevelhetjük a szabadban is kissé árnyékos helyen. Óvjuk a közvetlen napfénytől. A hűvösebb éjszakák kifejezetten jót tesznek neki.

Nyugalmi időszak
A növény nyugalmi időszaka télen van. Ezekben a hónapokban nagyon keveset öntözzük. Csak akkor növeljük fokozatosan a vízadagot, ha már láthatóak a virágkezdemények.

Átültetés és tőosztás
A téli nyugalmi időszak előtt ültessük át a növényt. Ekkor tőosztással szaporíthatjuk is. Különleges orchideaföldre van szüksége, amelyet a szaküzletekben szerezhetünk be. Magunk is összeállíthatunk hasonló földkeveréket édesgyökerű-páfrány gyökérzete, rostos tőzeg, fakéreg és faszéndarabkák keverékéből.<< vissza a bloghoz

Fel↑