fejléckép

Virágos dísznövények

Kála

Kála (Zantedeschia aethiopica)

A kála, ez az Afrika trópusi területein honos mocsári növény, már nagymamáink idejében is kedvelt szobai dísznövény volt. Nagyméretű, tetszetős virágai tölcsér alakúak.Feltűnő virágú mocsári növény
Már nagymamáink idejében is szívesen kötötték csokorba a kála feltűnő szépségű virágait. Akkoriban — és még ma is — különböző kertészetek foglalkoztak nemesítésével. Ennek során új, alacsony fajtákat is előállítottak, amelyek cserépben kiválóan nevelhetők.

Mocsári növény
A csak néhány faj által képviselt Zantedeschia nemzetség a kontyvirágfélék családjába tartozik. A Z. aethiopica, vagyis a fehér tölcsérvirág vadon nedves, fagymentes helyen él.

Sok levél, sok virág
A fehér virágú kála virágzását sem a nappalok hosszúsága, sem a hőmérséklet nem befolyásolja. A virág kifejlődéséhez mindössze három jól fejlett levélre van szükség. Minél több levél fejlődik, annál több virágra számíthatunk. Ennek érdekében a növekedési időszakban bőségesen öntözzük, és adjunk neki rendszeresen tápoldatot is.

Nyugalmi időszak
A tavaszi elvirágzást követően veszi kezdetét a növény nyugalmi időszaka. A levelek erőteljesen visszafejlődnek. Tartsuk a töveket napos, meleg helyen, és a földlabdát hagyjuk kiszáradni. Nyáron cserépbe ültetve a szabadban is tarthatjuk, amikor is erőt gyűjt a következő virágzáshoz. Július végétől fokozatosan kezdjük meg ismét az öntözést.

További fajok
A fehér tölcsérvirág márciustól májusig virágzik. A magkereskedések ősszel és tavasszal a következő három további faj gumóit is kínálják:
- a sárga virágú aranysárga tölcsérvirág (Z. elliottiana),
- a halványsárga virágokat hozó pettyes tölcsér- virág (Z. albo-maculata) es
- a rózsaszínes, vöröses fellevelű piros tölcsér- virág (Z. rehmannii).

A kála nagy levelein keresztül sok vizet párologtat, ezért állítsuk a cserepet a növény növekedési időszakában vízzel teli alátétbe.

A kála szaporítása
A fehér tölcsérvirágot sarjhagymákról vagy magvetéssel szaporíthatjuk. A növény sok sarjhagymát fejleszt, amelyeket az őszi átültetéskor késsel egyszerűen leválaszthatunk. Ültessük ezeket egyesével 12 cm átmérőjű cserepekbe. Az így szaporított növény kb. másfél év múlva hozza első virágait.
Magvetéssel egészséges, vírusmentes növényeket nyerhetünk. Biztosnak kell lennünk azonban abban, hogy a mag törpe növésű fajtáról származik, különben később meglepetésben lehet részünk.
Tavasszal ültessünk el 1—2 magot nedves tőzeggel töltött cserepekbe. A magvetéssel szaporított növények két év múlva virágoznak.
 
 
Méret és növekedés
A kála fajokat két nagy csoportba sorolhatjuk. Megkülönböztetjük a nagyméretű, erős növekedésű, vágott virágnak termesztett és a kisebb, tömöttebb, cserépben való tartásra alkalmasabb fajtákat. Ez utóbbiak csak 80 cm magasra nőnek.

Virág és illat
A tulajdonképpeni virág egy hosszú száron ülő keskeny, sárga torzsavirágzat, amelyet egy óriási. legtöbbször fehér színű, felső oldalán nyitott, aszimmetrikus tölcsérhez hasonló buroklevél zár körbe. A kellemes illatú virágokat vázába is tehetjük.

Fény és hőmérséklet
Ha azt szeretnénk, hogy növényünk sok virágot hozzon, biztosítsunk neki nagyon világos helyet. Nyáron a szabadban is tarthatjuk. Szeptembertől decemberig hűvös, 10 C hőmérsékletű helyet igényel. Virágzáskor a 15 C ideális számára.

Öntözés és trágyázás
Mindig tartsuk szem előtt a növény mocsári eredetét, vagyis öntözzük bőségesen. Virágzáskor permetezzük kézmeleg vízzel, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatot is.

Föld és átültetés
Neveljük nagy cserépben, és minden ősszel ültessük át 3/4 részben komposztföldből és 1/4 részben rostos tőzegből álló földkeverékbe.

Nyesés, visszavágás
Az idősebb leveleket, az elnyílt virágokat és a felesleges oldalhajtásokat távolítsuk el.

Szaporítás
Sarjhagymákról és magvetéssel.

Környezet
A kálát, karakteres megjelenése miatt, ne társítsuk más növényekkel. A legjobb, ha egyedül áll. Sok fényt és vizet, valamint tágas teret igényel.
 


<< vissza a bloghoz

Fel↑