fejléckép

Zöld dísznövények

Trópusi madárfészekpáfrány

A széles, hosszú levelű trópusi madárfészekpáfrány eltér a páfrányfélék jellegzetes formájától. Gondozása és helyigénye azonban megegyezik a többi páfrányéval.


Páfrány, legyező alakú, szárnyalt levelek nélkül
Míg a páfrányokra általában a legyező alakú, finoman tagolt levelek a jellemzőek, a trópusi madárfészekpáfrány levelei szélesek és ép szélűek. Természetes körülmények között trópusi esőerdőkben fordul elő, ahol hegyoldalakban és fákon él. Tölcsérében esővizet, növényi maradványokat és egyéb, bomlás után táplálékként hasznosuló részeket gyűjt össze. Ebből a tölcsérből nőnek ki az új levelek is, amelyek kezdeti, teljesen besodort állapotukból csak lassan nyújtóznak ki.

Az öntözéskor a levelekre kerülő víz foltosodást okozhat. Ezt elkerülhetjük, ha a cserepet hetente egyszer egy vödör vízbe állítjuk, hogy a föld megszívja magát. Addig hagyjuk benne, amíg légbuborékok szállnak fel.

Sok gondozást igényel
Annak ellenére, hogy az eredetileg fán lakó növény cserépben is jól érzi magát, tartása valójában nem egyszerű. A legfontosabb, hogy melegről és magas páratartalomról gondoskodjunk. Az előbbi egyszerűen kivitelezhető, az utóbbi azonban – különösen télen, fűtött szobában - gondot jelenthet. Nem ajánlatos vízzel permetezni a növényt, mert levelei érzékenyek. Legjobb, ha a cserepet nagyméretű edénybe állítjuk, és a hézagot nedves tőzeggel töltjük ki.

Saját nevelésű utódok
Ha a levelek fonákján barna, gombostűfej méretű foltokat fedezünk fel, az nem betegség, hanem annak a jele, hogy a megfelelő gondozás eredményeképpen spórák képződtek a növényen. A spórák a páfrány magjai, vagyis a növényt ezekkel szaporíthatjuk, ami nem túl egyszerű, de annál izgalmasabb feladat.

Hagyjuk megérni
Vetésre csak a teljesen érett spórák alkalmasak. Amikor finom, porszerű réteget - ezek az érett spórák - veszünk észre az ablakpárkányon, vágjuk le a levelet (egy levél spórái éppen elegendőek), tegyük zacskóba, és néhány napig tartsuk meleg helyen. Ha valamennyi spóra lehullott, vessük őket nyirkos tőzeggel megtöltött vetőedény vagy cserép felületére, és állítsuk az edényt nagyon világos, meleg (22 °C-os) helyre. Hogy a spórák kicsíráznak-e, az már szerencse dolga.

Eltart egy darabig
Az első csírák legkorábban egy hónap múlva jelennek meg. Az apró páfrányokat ilyenkor még néhány hónapig nyugodtan hagyjuk a vetőedényben, ahol meleg, világos, párás viszonyok között jól érzik magukat, és csak ezután ültessük szét őket csoportosan, kis cserepekbe. Az első levelek megjelenéséig körülbelül fél évig kell várnunk. Az utódnövények csak egy év alatt nőnek akkorára, hogy egyenként, külön cserepekbe kerülhessenek. Ettől kezdve a kártya hátoldalán leírt módon gondozzuk a páfrányokat.
 


<< vissza a bloghoz

Fel↑